Sunday, April 26, 2009
ဟမ္ဘာဂါ မစားျဖစ္တာ ၆လေလာက္ ရွိေတာ့မယ္ဆိုေတာ့ စားခ်င္လာတယ္။ ဆိုင္မွာေရာင္းတဲ့ ဘာဂါထဲမွာ အၾကိဳက္ဆံုးကေတာ့ ဘာဂါကင္းပါပဲ။ ခုတေလာကလည္း ဆိုင္ေတြ မွာ ေရာင္းတဲ့ အစာေတြ မသန့္လို ့ ဆိုတဲ့ သတင္းေတြ ထြက္ေနေတာ့ ဘာမဆို အိမ္မွာပဲ လုပ္စားခ်င္တဲ့စိတ္က ပိုျဖစ္မိတယ္။ ဒါနဲ့ပဲ ဟမ္ဘာဂါကို အိမ္မွာပဲ လုပ္စားျဖစ္သြားတယ္။ အိမ္မွာ လုပ္တယ္ ဆိုေပမယ့္ assembly at home ဆိုသလိုပါပဲ။ ေပါင္မုန္ တို့ ဟမ္ဘာဂါ အသားျပား တို ့ကေတာ့ ၀ယ္ရေပါ့။
ကိုယ္က ငယ္ကတည္းက ေပါင္မုန္႔ၾကိဳက္ေတာ့ ဟမ္ဘာဂါကိုလည္း သိပ္ၾကိဳက္တာပါပဲ။ သက္ထား က်ေတာ့ ေပါင္မုန္ ့ၾကိဳက္လွတယ္ မဟုတ္ေတာ့ ဟမ္ဘာဂါကိုလည္း အႏွစ္သက္ၾကီး မဟုတ္ပါဘူး။ အျပင္မွာ စားၾကမယ္ ဘာဂါ နဲ့ ၾကက္ေၾကာ္ မဲခြဲၾက စတမ္းဆို ေကအက္ဖ္စီကသာ ႏိုင္ၿမဲကိုး။ ဒါေပမယ့္ ဘာဂါကို အိမ္မွာ လုပ္စားမယ္ ဆိုေတာ့ သူကေလးက စိတ္၀င္စားပါတယ္။ အိမ္လုပ္ အေျခခံ ဟမ္ဘာဂါ တလံုးျဖစ္ဖို ့ရာ လြယ္ပါတယ္။ အရသာ ရွိဖို ့သာ ခက္တာပါ။
ဟမ္ဘာဂါ လို ့ အမည္တြင္တဲ့ အသားျပားကို ဒီတေခါက္ေတာ့ လုပ္ၿပီးသား ၄ခုတြဲ ဘူးကေလးနဲ့လာတာ ၀ယ္လိုက္ပါတယ္။ ခ်ိစ္ျပားေလးေတြက ၀ယ္ထားတာ ေတာ္ေတာ္က်န္ေသးလို ့ ၀ယ္စရာမလိုပါဘူ။ အဲသလိုပဲ မယိုးနိစ္ ေတြလည္း ရွိျပန္ေတာ့ ၀ယ္စရာလို္ပါဘူး။ ဟမ္ဘာဂါ လုပ္တဲ့ ေပါင္မုန္ ့လံုးကေလး ၄လံုးတထုပ္ရယ္၊ ဆလပ္ရြက္ရယ္ ကိုပဲ ၀ယ္ျဖစ္ပါတယ္။ သခြားသီး မစားခ်င္တာနဲ့ပဲ မ၀ယ္ျဖစ္ခဲ့ဘူး။
စစခ်င္း ဟမ္ဘာဂါ အသားျပားကို မီးခပ္ေအးေအး နဲ့ မကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးထဲ ဆီနည္းနည္းထည့္လို ့ ေၾကာ္ျဖစ္တယ္။ တကယ္ဆို ကင္ႏိုင္ရင္ေတာ့ ပိုေကာင္းတာေပါ့၊ ဆီမထည့္ဘဲ ကင္သလို လုပ္ႏိုင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ မနက္ေစာေစာ သူမ်ားေတြ အိပ္တုန္း ဆီမထည့္ဘဲ ကင္သလိုလုပ္လိုက္ရင္ အနံ ့ျပင္းမွာ စိုးတာနဲ့ပဲ ဆီနည္းနည္း နဲ့ ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။ ဟိုဖက္ ၃ မိနစ္ ဒီဖက္၃ မိနစ္ေလာက္ဆို အပူရွိန္လည္း ေကာင္းၿပီး က်က္ပါတယ္။
အသားျပား ေၾကာ္ေနတုန္း ေပါင္မုန္ ့ကို ထက္ပိုင္းလွီး မီးကင္။ ၾကက္သြန္နီေတြ အကြင္းလိုက္လွီး၊ ဆလပ္ရြက္ကိုလည္း အေခ်ာင္းေလးေတြလွီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုလည္း အ၀ိုင္းေလးေတြလွီးၿပီး ျပင္ထားရတာေပါ့။ ေပါင္မုန္ ့ ကို မီးကင္လို ့ ၿပီးတာနဲ့ ေအာက္ဖက္မွာ ထားတဲ့ ေပါင္မုန္ ့ကို မယိုးနိစ္ နဲ့ ေဆာ့စ္ ေတြ သုတ္ထားရပါတယ္။
ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ကြင္းေတြ တင္ အေပၚဖက္ထားမယ္ ့ ေပါင္မုန့္ေပၚမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ တင္ၿပီး ေ၀ျခမ္း ေရးလုပ္ပါတယ္။ ၿပီးတာနဲ့ အသားျပားကို တင္ၿပီးမွ ခ်ိစ္ကို ပူေနတဲ့ အသားျပား အေပၚတင္ပါတယ္။ တခါတေလ စိတ္ကူး ေပါက္တဲ့အခါ ကင္ထားတဲ့ ေၾကာ္ထားတဲ့ အသားျပား ဒယ္အိုးထဲက မခ်ခင္ အသားျပားေပၚတင္ေပမယ့္ ဒီတခါ ေတာ့ အသားျပား ခပ္ေသးေသးေပၚမွာ ခ်ိစ္အျပားၾကီး ဘယ္လိုမွ တင္လို ့အဆင္မေျပတာနဲ့ပဲ ေပါင္မုန္ ့ေပၚ အရင္တင္ၿပီးမွ ခ်ိစ္ အုပ္လိုက္တာပါ။ ဘယ္လိုပဲျဖစ္ျဖစ္ ပူေနတဲ့ အသားနဲ့ ေအးေနတဲ့ခ်ိစ္ အတူပူးကပ္ေနဖို ့သာ လိုရင္းပါ။
ခ်ိစ္ျပားေပၚ ပူေနတဲ့ အသားျပားတင္၊ ဒါမွ ခ်ိစ္ေတြ ေပ်ာ္ၿပီး ပိုၿပီး juicy ျဖစ္မွာပါ၊ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ဘလက္ပက္ပါ ေလးျဖဴး။ ေပါင္မုန္ ့အေပၚျခမ္းကို အုပ္၊ ပြေနတာကို လက္နဲ့နဲနဲ ဖိခ်ေပးၿပီးရင္ အရသာရွိတဲ့ ခပ္ေႏြးေႏြး ဟမ္ဘာဂါတလံုး သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။ ဒီတခါေတာ့ စိတ္လို လက္ရ ဓါတ္ပံုေတြ ရိုက္ထားလိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ ဟမ္ဘာဂါ ၾကိဳက္သူမ်ား သြားရည္ယို ႏိုင္ၾကပါတယ္။
သက္ထားကေတာ့ ေျပာပါတယ္ ကိုကို လုပ္တဲ့ ဟမ္ဘာဂါ မဆိုးပါဘူး ၾကိဳက္ပါသတဲ့။ သက္ထား မွတ္ခ်က္ေပးတဲ့ မဆိုးပါဘူး ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါတယ္ ဆိုတဲ့ ဟမ္ဘာဂါေလးက ဒီမွာပါ။
လုပ္စားျဖစ္သမွ် ဟမ္ဘာဂါထဲမွာ ဒီတခါပဲ ဓါတ္ပံုနဲ မွတ္တမ္းတင္ျဖစ္တာပါ။ ဓါတ္ပံု ရိုက္ၿပီးမွ ျပန္ၾကည့္ေတာ့ အမယ္ စားခ်င္စရာဗ်ား လို့ ကိုယ့္ငါးခ်ဥ္ ကိုယ္ခ်ဥ္ရင္း မွတ္ခ်က္ေပးမိတယ္။
ညေနဖက္ၾကေတာ့ ဗိုက္ဆာတဲ့အခ်ိန္ နဲနဲေက်ာ္မွ စီးတီးေဟာ ေရာက္လို ့ ရနံ ့သစ္ မွာ စားခဲ့တဲ့ ညစာပါ။ ငါးခူေၾကာ္က ၾကိဳက္လြန္းလို ့သာ စားလိုက္ရတာ တေကာင္ ၂ က်ပ္ေပးရတယ္။ ညေနစာေလးပါ အမွတ္တမဲ့ ၾကည့္သြားပါဦး။
ညီမူရာ
Share |
Monday, April 20, 2009
ေဟာ့ေဒါ့ မစားျဖစ္တာ ေတာ္ေတာ္ၾကာသြားတာနဲ့ပဲ လုပ္စားျဖစ္တယ္။ စာေရးသူ တို ့ လုပ္စားတဲ့ ေဟာ့ေဒါ့ ကေတာ့ ကိုယ့္ အၾကိဳက္ သင့္ေတာ္တာေလးေတြ နဲ့ ပဲ လုပ္ျဖစ္ပါတယ္။
ေဟာ့ေဒါ့ လုပ္တဲ့ ေပါင္မုန့္ ကို အလယ္က ခြဲၿပီး ပူေနတဲ့ ဒယ္အိုးေပၚမွာ ၁ မိနစ္ေလာက္ အပူေပးပါတယ္။ ေပါင္မုန္႔ကို တခါတေလလည္း ဆပ္ေ၀းပံုစံ ေဘးတိုက္ခြဲတယ္၊ တခါတေလလည္း ပံုမွန္ ေဟာ့ေဒါ့လို အေပၚကေနခြဲတယ္။ ဖီလင္လာရင္ လာသလိုပဲေပါ့။ ေဟာ့ေဒါ့ ၀က္အူေခ်ာင္းေတြကို ဓါးနဲ့ မႊန္းၿပီး ဆီနည္းနည္းေလး နဲ့ မကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးေပၚမွာ လွိမ့္ေပးရတယ္။ သံုးမိနစ္ေလာက္ ၾကာတဲ့အခါ ၀က္အူေခ်ာင္း ေကာင္းေကာင္း က်က္ပါတယ္။ ၀က္အူေခ်ာင္းကိုလည္း စိတ္ရွည္ရင္ ရွည္သလို အႏုပညာေျမာက္မႊန္းတယ္။ စိတ္မရွည္တဲ့အခါလည္း ဟိုျခစ္ ဒီျခစ္ေပါ့၊
ၾကက္သြန္နီ ကို ခပ္ထူထူလွီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ရွိရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အတံုးေလးေတြ လွီး၊ ေပါင္မုန့္ ထဲ ညွပ္စားတဲ့ ခ်ိစ္ အျပားကို အေနေတာ္ အရွည္ေလးေတြ လွီး ထားပါတယ္။
အားလံုး အဆင္သင့္ ျဖစ္ေတာ့ ခုနက အပူေပးထားတဲ့ ေပါင္မုန့္ ထဲကို ခ်ိစ္ အျပားေလးေတြ ညွပ္၊ ၀က္အူေခ်ာင္း ညွပ္၊ ၾကက္သြန္နီ လွီးထားတာေလးေတြ ညွပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေတြ ညွပ္(ဒီတေခါက္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မရွိတာနဲ့ပဲ မထည့္ရဘူး)၊ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့ျဖဴး၊ Mustard က နဲနဲေလး စားမွာကို ဘူးေသးမရွိတာနဲ႔ဲ မ၀ယ္ျဖစ္ျပန္ပါဘူး၊ ဒါနဲ့ Chilli Sauce ပဲဆမ္း ျဖစ္တယ္။
ဘာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အခုလို ကိုယ္တိုင္ အိမ္မွာ လုပ္ေတာ့လည္း စားခ်င္တဲ့ အခ်ိန္ ပူပူေႏြးေႏြးနဲ့ အႏၲရာယ္ ကင္းကင္း၊ အကုန္အက် သက္သက္သာသာ နဲ့ အရသာရွိရွိ စားရတာပါပဲ။ သက္ထားက ၾကိဳက္လုိ ့ ဆိုၿပီး အဆိုျပဳတာနဲ့ ၅ ရက္ဆက္တိုက္ စားျဖစ္သြားတဲ့ မနက္စာ ပူပူေႏြးေႏြး ေဟာ့ေဒါ့ ေတြေပါ့ဗ်ာ။
အိမ္လုပ္ ေဟာ့ေဒါ့မ်ားကို(ဗိုက္ဆာေနတာမို ့ ဓါတ္ပံုကေတာ့ ေဟာ့ေဒါ့ တခုထဲ ရိုက္မိတယ္) ပိုစ့္ဖတ္ရင္း သြားရည္က်ႏိုင္ရန္ အလို ့ငွာ ေစတနာေရွ႔ထားၿပီး ပံုတင္ေပးထားပါတယ္။ ရွဳစားႏိုင္ပါၿပီ။
ညီမူရာ
Share |
Sunday, April 19, 2009
ရန္ကုန္ က လူၾကံဳရွိေေတာ့ အေမက သူ ့သား၊ စာေရးသူ အတြက္ စာတေစာင္ ေရးေပးလိုက္တယ္။ ဒီတေလာလည္း စာေရးသူက က်န္းမာေရး နည္းနည္း ခ်ဴခ်ာေတာ့ အေမချမာလည္း သားအတြက္ စိတ္ပူရရွာတယ္ေလ။
စာေရးသူ ရဲ ့ အေမက က်န္းမာေရး အၾကံေပးခ်က္ေတြ ဗဟုသုတ အတြက္ မွတ္သားထားတာ ဗလာစာအုပ္ေတြ လယ္ဂ်ာစာအုပ္ေတြ နဲ့ တထပ္ၾကီးပါပဲ။ အေမ ေရးေပးလိုက္တဲ့ စာထဲမွာ က်န္းမာေရး အတြက္ ေရွာင္ရန္ ေဆာင္ရန္ အခ်ိဳ ့ပါၿပီး ေတာ္ေတာ္လည္း အသံုး၀င္ပါတယ္။ အေမ ေရးေပးလိုက္တဲ့ ေဆာင္ရန္ ေရွာင္ရန္ ေတြကို ၾကည့္တာနဲ့ စာေရးသူ ဘယ္လိုမ်ိဳးခ်ဴခ်ာ ေနတာလည္းဆိုတာ ခန့္မွန္းလို ့ရႏိုင္ပါတယ္။
က်န္းမာေရး အၾကံေပးခ်က္မ်ား
ေန့ခင္းမွာ ႏွလံုးခုန္ႏွဳန္း ကပံုမွန္ပါပဲ။ ညဘက္မွာ ရုတ္တရက္ ကုတင္ေပၚက ထလိုက္ေတာ့ ဦးေႏွာက္တြင္း ေသြးေလွ်ာ့နည္းသြားၿပီး မူးလဲတတ္တယ္။ ႏွလံုးခုန္ရပ္သြားတတ္တယ္။
မိနစ္၀က္ (၃)မ်ိဳး၊
၁) ႏိုးႏိုးျခင္း မထပါနဲ့၊ မိနစ္၀က္လွဲေနပါ။
၂) ႏိုးေနတာ မိနစ္၀က္ ျပည့္ရင္ ထထိုင္ပါ၊ မိနစ္၀က္ ထိုင္ေနပါ။
၃) ၿပီးမွ ေျခေထာက္ တြဲေလာင္းခ်ၿပီး မိနစ္၀က္ ေနပါ၊
အဲ့ဒီ မိနစ္၀က္ သံုးမ်ိဳးၿပီးမွ လိုရာသို ့ ထသြားပါ၊
အက်ိဳး - ေခါင္းမူးကာ လဲက်ၿပီး ေခါင္းကြဲျခင္း မျဖစ္ေတာ့။
ႏွလံုးေသြး၀င္နည္းၿပီး ႏွလံုးရပ္ျခင္း၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ ေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္း မျဖစ္ေတာ့။
နာရီ၀က္ (၃)မ်ိဳး၊
၁) အိပ္ရာထၿပီးေနာက္ နာရီ၀က္ခန္ ့ အားကစား လုပ္ပါ၊ (အေႏွးေျပးျခင္းကို အနည္းဆံုး ၃ ကီလိုမီတာ (၂မိုင္ နီးပါး) လုပ္ပါ။)
၂) ေန႔လည္ပိုင္းမွာ နာရီ၀က္ အိပ္ပါ။ (စေန၊ တနဂၤေႏြေတြမွာ အိပ္ေပါ့)
ေန႔လည္ဘက္ အိပ္ျခင္းျဖင့္ တညေနလံုး လန္းဆန္းေနမည္။ အသက္ၾကီးလာရင္ အအိပ္အေန နည္းလာလို ့ ေန့လည္ပို္င္းမွာ ျဖည့္စြက္ အနားယူသင့္တယ္)
၃) ညေနဘက္မွာ ျဖည္းျဖည္းလမ္းေလွ်ာက္ျခင္းကို နာရီ၀က္ခန္႔ လုပ္ျခင္းျဖင့္ ညညအိပ္လို ့ ပိုေကာင္းေစတယ္။ ႏွလံုး ေသြးေၾကာပိတ္ နဲ႔ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏွဳန္းေလွ်ာ့နည္းေစတယ္။
အိပ္ေပ်ာ္ရန္၊
၁) ေျခဖ၀ါးကို လက္ႏွင့္ပြတ္ပါ၊
၂) မ်က္လံုးေထာင့္ နဲ့ နားရြက္ဖ်ားကို တအားပြတ္ပါ။
၃) ႏွာေခါင္းအရင္းကို ၅ ခါထက္မနည္းဆြဲပါ။
၄) ေခါင္းကို ဘီးနဲ့ အၾကိမ္ ၁၀၀ ဖီးပါ၊ အိပ္ေပ်ာ္သြားမည္။
အဆစ္အျမစ္ကိုက္လွ်င္
တစ္ေနကုန္ အလုပ္ကို ထိုင္ၿပီး အလုပ္ေတြ ဖိလို ့ လုပ္ရတဲ႔အခါ အဆစ္အျမစ္ေတြ ကိုက္ၿပီး တညီးညဴညဴ နဲ႔ အိပ္မေပ်ာ္ျဖစ္တတ္တယ္။
ဒူးကေန ေပါင္ျခံထိေအာင္ အေၾကာေတြကို ေလွ်ာ့ေစျခင္းငွာ ၾကိတ္ၿပီး ႏွိပ္ေပးရမယ္။
ၿပီးရင္ ေျခဖေႏွာင့္ အတြင္းရိွ အပူကို ၾကိတ္ေျခ၍ ေျခဖမိုးအရင္း သို ့ ႏွိပ္ေပးရမယ္။
ထို႔ေနာက္ ဘ၀င္(ခ်က္ အထက္နား)ကို သာယာစြာဖိလွ်က္ နားအရင္း၌ လက္၀ါးေစာင္းျဖင့္ ေထာင္၍ ႏွိပ္ပါ။
ေ၀ဒနာမ်ား လွ်င္ျမန္စြာေပ်ာက္ၿပီး အိပ္ေပ်ာ္သြားမည္။ ေလးဘက္နာ ရွိလွ်င္ ျမင္းခြာရြက္ကို ၁ ႏွစ္အထိ စားေပးရမယ္။
ၾကြက္တက္လွ်င္၊
ေပါင္ေၾကာ ၾကြက္တက္လွ်င္ ဒူးႏွစ္ဖက္ကို ပူး၍ ေဆာင့္ေၾကာင့္ထိုင္ပါ။
လက္ႏွစ္ဖက္ကို ယွက္၍ ေပါင္ႏွင့္ ေျခသလံုးတို ့ကို တင္းက်ပ္စြာ ေပြ႔ပိုက္ထားပါ။
ေပါင္ၾကြက္သားႏွင့္ ေျခသလံုးၾကြက္သား အခ်င္းခ်င္း ပြတ္တိုက္မွဳေၾကာင့္ အခ်ိန္ အနည္းငယ္အတြင္း ေျပေလွ်ာ့သြားမည္။
အေမက အဲသလို အၾကံေပးခ်က္ေတြ နဲ့ စာေရးလိုက္ေတာ့ စာေရးသူတို ့ ဇနီးေမာင္ႏွံလည္း ခုေတာ့ တတ္ႏိုင္သေလာက္ က်န္းမာေရးလုပ္ေနပါတယ္။ ညဖက္ေတြကို အိပ္မေပ်ာ္တာေတြ နည္းနည္းလာပါတယ္။ အေမ လည္း စိတ္ပူၿပီး သူမွတ္ထားတာ ေလးေတြ ထဲက ေကာင္းႏိုးရာရာေလးေတြ ေရြးၿပီး ေရးေပးလိုက္ပံု ရပါတယ္။ အကုန္လံုးေတာ့ စာေရးသူတို ့လည္း လုပ္မၾကည့္ျဖစ္ပါဘူး။ ညဖက္ ပံုမွန္လမ္းေလွ်ာက္တာနဲ့တင္ ေတာ္ေတာ္ အက်ိဳးမ်ားသြားတယ္။
တကယ္လုိ ့မ်ား အထက္ပါ အၾကံေပးခ်က္ ေတြက တဦးတေယာက္ကို မ်ား အက်ိဳးျပဳခဲ့မယ္ ဆိုရင္ မူလေရးသား ျပဳစုသူေတြလည္း ပိုအက်ိဳးျဖစ္ထြန္းၿပီး စုေဆာင္း မွတ္သားထားတဲ့ အေမလည္း ပီတိျဖစ္ကာ၊ ထပ္မံၿပီး မွ်ေ၀ရတဲ့ စာေရးသူလည္း ၀မ္းသာရမွာပါ။
ညီမူရာ။
Share |
Wednesday, April 15, 2009
ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ထုပ္ေတြ အေၾကာင္း ကေတာ့ သိၾကတဲ့ အတိုင္း သက္ထားက မိန္းခေလးပီပီ တံုယမ္းမွ ခ်ဥ္စပ္မွ စပ္ၿပဲလန္ ေနမွ ၾကိဳက္တာ ဆိုေတာ့ စာေရးသူက ေျပာရတယ္။ မိန္းမေရ အဲ့သေလာက္ စပ္တာေတြေတာ့ မစားနဲ့လို့။ အဲ့ဒီေန့က လမသာဘူးေပါ့။ အဲ့ဒီမွာ သက္ထားက အရမ္းစပ္တာ မစားရရင္ျဖင့္ ကင္မ္ခ်ီ ေခါက္ဆြဲထုတ္ေတာ့ ေသာက္မယ္ ျဖစ္ျပန္ေရာ။ ဒါနဲ့ တားမရတဲ့ အဆံုး ၀ယ္ကြာ ဆိုေတာ့ လမင္းၾကီးက သာလို ့။ အဲ့ဒီ ကင္မ္ခ်ီ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ထုပ္ေတြကိုလည္း ေသာက္လိုက္တာမွ အၾကာၾကီးပဲ။ အဲ့သေလာက္ ၾကိဳက္တာ။
ဒါနဲ့ အိမ္က အတူေနတဲ့ ညီေလးေတြ က ေခါက္ဆြဲထုပ္ အသစ္တမ်ိဳး (ဆီခ်က္) ၀ယ္စားၾကေရာ။ အဲ့ဒီ ညီငယ္ က အဲ့ဒီ တံဆိပ္ ဆီခ်က္ ေခါက္ဆြဲ ထုပ္ကို ခဏခဏ ၀ယ္စားေတာ့ သက္ထားက အဲ့ဒီေလာက္ ေတာင္ စားေနတာ စားေကာင္းလို ့ ျဖစ္မယ္ ၀ယ္ေကြၽး ဆိုေတာ့ စာေရးသူတို ့ ၂ ေယာက္ တထုပ္ ၀ယ္စားျဖစ္တယ္။ လုပ္စားၾကည့္ေတာ့ အမယ္ အရသာ မဆိုးဘူးကြ ဆိုတာ နဲ့ ေနာက္ထပ္ သံုးထုပ္ သြားေျပး ၀ယ္လိုက္တာ ေအာက္က ပံုအတိုင္းပါပဲ။ ခုေလာေလာ ဆယ္ေတာ့ လင္ေရာ မယားေရာ အဲ့ဒီ တံဆိပ္ နဲ့ ဆီခ်က္ ေခါက္ဆြဲထုပ္ေတြ ပိုင္ဆိုင္ ထားပါေရာ့လားဗ်ာ။
အရသာ က မဆိုးဘူး စာေရးသူတို့နဲ့ အကိုက္ပဲ။ သက္ထားကေတာ့ အနီေရာင္ ေလးကို ပိုၾကိဳက္သတဲ့။ စာေရးသူကေတာ့ အစိမ္းေရာင္ အထိပဲ စားရေသးတယ္။ ေနာက္ေန ့မွ စားၾကည့္လိုက္ဦးမယ္။
ဒါေတာင္ ေနာက္ထပ္ အိမ္က အကိုၾကီး တေယာက္က အစမ္းစားၾကည့္ရင္း ၾကိဳက္လို ့ ဆိုၿပီး သူလည္း အထုပ္ၾကီး ၂ ထုပ္ သြား၀ယ္လာတာ တအိမ္လံုး အဲ့ဒီ တံဆိပ္ အရသာကြဲ ေခါက္ဆြဲေတြ နည္းတာမဟုတ္ဘူး။
စာဖတ္သူေတြ ေရာ ေခါက္ဆြဲထုပ္ တပါတ္ကို ဘယ္ႏွထုပ္ ေလာက္မ်ား စားျဖစ္ပါသလဲ။ ေခါက္ဆြဲထုပ္မ်ားမ်ား စားရင္ ဆံပင္ေတြ ပိုကြၽတ္ တတ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ စာေရးသူတို ့ကေတာ့ ေရနဲ့ ၂ ခါျပန္ ျပဳတ္ေလ ့ရွိပါတယ္ဗ်ား။ အစပ္အရမ္းျပင္းတဲ့ အထုပ္ေတြ ဆို ၾကက္ဥ တလံုးခြဲထည့္လိုက္တယ္ အစပ္ေပါ့ၿပီး အရသာပိုရွိသြားတယ္ေလ။
ညီမူရာ .
Share |
ရံုးသံုးရက္ပိတ္ေတာ့ အစားေတာ္ေတာ္ စံုသြားတယ္။ ထမင္းေၾကာ္လည္း မစားျဖစ္တာ ၾကာၿပီမို ့ အိမ္မွာ ရွိၿပီးသား အမယ္ေတြ နဲ့ပဲ နံနက္စာ ထမင္းေၾကာ္ ေၾကာ္စားျဖစ္သြားတယ္။
ပံုမွန္ အတိုင္း ဆီေလးထည့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲ့ ဂ်င္းပါးပါးလွီးထားတာ ဆီသတ္။ ေျပာင္းဖူးေခြၽၿပီးသား ေလးေတြထည့္။ ၀က္အူေခ်ာင္းပါးပါးလွိး ထားတာေလးေတြ ထည့္။ ဟင္းခ်က္ ၀ိုင္ထည့္။ ဟင္းခ်က္၀ုိင္ ရဲ ့ အနံကို ထိန္းဖို့ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ထည့္ ေမႊးလာေတာ့မွ ေရနည္းနည္း ထည့္။ ေရခန္းခါနီးမွ ထမင္းေတြ ထည့္ ဆားနဲနဲ ျဖဴး ေရကုန္ ၿပီး အသံျမည္လာေတာ့မွ ခ်ၿပီး ေကာ္ဖီပူပူ နဲ့ စားေသာက္ ေတာ့တာပါပဲ။
တနဂၤေႏြ ေန ့ ညေနက သက္ထားက ထမင္းမစားခ်င္ဘူး တခုခု လုပ္ေကြၽးပါဦးဆိုလို ့ အန္တီယူစီ ဘက္ လင္မယား ၂ ေယာက္ ေလွ်ာက္ၾကည့္တဲ့ အခါ အမဲသားျပားေတြ ့လို ့ အၾကံရၿပီး ၀ယ္လာၾကတယ္။ အမဲသားျပားကို ေရေဆး ခက္ရင္းနဲ့ ထိုးဆြ ဆား၊ ဟင္းခ်က္၀ိုင္၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္၊ ႏွမ္းဆီေမႊး၊ ဂ်င္းအရည္ ေတြနဲ့ ႏွပ္ထားၿပီး ေအာက္မကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးအျပား ေလးနဲ့ ကင္သလို လုပ္ထားတဲ့ အမဲသားျပားကင္ ရယ္ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ ရယ္ ေျပာင္းဖူးေခြၽၿပီးသားေလးေတြ ျပဳတ္ အရြက္စိမ္းေလး တခုပါျပဳတ္ရင္း အားရပါးရ စားလိုက္ၾကတာ။ ကိုယ္တိုင္ စီမံတာ ဆိုေတာ့ကာ အလြန္ေကာင္းတာပါပဲ။
အဲ့ဒီတေလာ မနက္တိုင္း ေဟာ့ေဒါ့ ေတြလည္း လုပ္စားၾကေသးတယ္။ ေဟာ့ေဒါ့ေတြကေတာ့ ဓါတ္ပံုမရိုက္ျဖစ္ပါဘူး။ ေဟာ့ေဒါ့ ရယ္ scandwiches ရယ္ကေတာ့ လြယ္ေတာ့ အၿမဲလုပ္စားျဖစ္တယ္၊ ဟမ္ဘာဂါ ပဲ ထည့္ရတာေတြ စံုမွ ဆိုေတာ့ လုပ္မစားျဖစ္ဘူး။
ဒီတပါတ္က ေတာ့ ဗိုက္ေခြးနမ္းေအာင္ စားေသာက္ခဲ့ရ လို ့ ဘယ္မွေတာင္ မေရာက္ျဖစ္လိုက္ဘူး။ ေဘာ္ဒါမ်ား ဓါတ္ပံုေတြ ကို ရွဳစားရင္း သြားရည္က်ႏိုင္ပါတယ္။
ညီမူရာ .
Share |
Saturday, April 11, 2009
ေက်းဇူးေတာ္ရွင္ မဟာၿမိဳင္ေတာရ ဆရာေတာ္ ဦးေဇာတိက ရဲ႔ တရားတပုဒ္ မွာ ပါၿပီး ဆရာေတာ္လည္း အလြန္ႏွစ္သက္တယ္ ဆိုတဲ့ ဘုရားရွိခုိးပါ။ အလြန္တိုၿပီး အဓိပၸာယ္လည္း အလြန္ထိမိတယ္လို ့ ခံစားရပါတယ္။ ဆရာေတာ္ ဦးေဇာတိက ေဟာတာ နာၿပီးထဲက ႏွစ္သက္လြန္းလို ့ လင္မယား ႏွစ္ေယာက္လံုး ရြတ္ဖတ္ ပူေဇာ္ လာတာ ကေန ့အထိတိုင္ေအာင္ပါပဲ။
ပါဠိ စာသား မမွားယြင္းရေအာင္ ေက်းဇူးရွင္ ဆရာၾကီး ဦးဂိုအင္ကာ တည္ေထာင္ ျပဳစုထားတဲ့ ပိဋကတ္ သံုးပံု ထဲကေန မရ ရေအာင္ ရွာေဖြၿပီး အတည္ျပဳထားပါတယ္။
ကရုဏာ သီတလ ဟဒယံ၊
ပညာပေဇၨာတ ၀ိဟတ ေမာဟတမံ။
သ နာရာမရ ေလာကဂရံု၊
၀ေႏၵၵ သုဂတံ ဂတိ ၀ိမုတၲံ။
ျမန္မာျပန္၊
ကရုဏာ သီတလ ဟဒယံ = မဟာ ကရုဏာ ေၾကာင္ ့ အင္မတန္ ေအးခ်မ္းေသာစိတ္ ရွိေတာ္မူေသာ ျမတ္စြာဘုရား။
ပညာပေဇၨာတ ၀ိဟတ ေမာဟ တမံ = ပညာ ဆိုေသာ အသိဥာဏ္ျဖင့္ အ၀ိဇၨာ အေမွာင္တိုက္ တို ့ကို ရွင္းလင္း ပယ္ရွားၿပီး ျဖစ္ေတာ္မူေသာ ျမတ္စြာဘုရား။
သ နာရာမရ ေလာကဂရံု = လူႏွင့္ တကြ နတ္ျဗဟၼာ အားလံုးတို ့၏ ဆရာသခင္ ျဖစ္ေတာ္မူေသာ ျမတ္စြာဘုရား။
၀ေႏၵၵ သုဂတံ ဂတိ ၀ိမုတၲံ = ဂတိ ငါးပါးမွ ကင္းလြတ္ၿပီး၊ ေကာင္းေသာ စကားကိုသာ ဆိုေတာ္မူတတ္ေသာ ျမတ္စြာဘုရား။ ထိုျမတ္စြာဘုရားသခင္ ကိုယ္ေတာ္ျမတ္ၾကီးကို ၀ႏၵာမိ ရိုေသျမတ္ႏိုး လက္အုပ္မိုး၍ ရွိခိုး ကန္ေတာ့ပါ၏၊
မွတ္ခ်က္၊ အခု ျမန္မာျပန္ကေတာ့ ဆရာေတာ္ ဦးေဇာတိက ေဟာၾကားတာကို နာယူ က်က္မွတ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။
အထက္ပါ ပါဠိပိုဒ္ မွာ
တိပိဋက ပါဠိ ပိဋကတ္ သံုးပံု၊
အဌကထာ (အဋ္ဌကထာ)
သုတၲံ ပိဋကတ္ ၊
ဒီဃ နိကယ္ ၊
သီလကၡႏ၀ဂ္ ၊(သီလက္ခန္ဓ၀ဂ္ လို ့ စာလံုးေပါင္းပါတယ္)
ဂႏၳာရမ ၻ ကထာ
ရဲ့ ပထမဆံုး အပိုဒ္ ျဖစ္ပါတယ္။ဂတိငါးပါး ဆိုတာ (သုခမွတ္စု စာအုပ္မွ)
နိရယဂတိ = ငရဲ သို ့ လားျခင္း
ေပတဂတိ = ၿပိတၲာ ဘ၀ သို ့ လားျခင္း
တိရစၦာနဂတိ = တိရစၦာန္ ဘ၀ သို ့ လားျခင္း
မႏုႆဂတိ = လူ ့ဘ၀ သို ့ လားျခင္း
ေဒ၀ဂတိ = နတ္ဘ၀ သို ့ လားျခင္း
ပူေဇာ္သူမ်ား အေနျဖင့္ ျမန္မာျပန္ နဲ့ပူးတြဲ ပူေဇာ္ရြတ္ဖတ္ ပါလို ့ တိုက္တြန္းလိုပါတယ္ဗ်ာ။
ေက်းဇူးရွင္ ပုဂၢိဳလ္မ်ား ျဖစ္ၾကတဲ့ ၊ မဟာၿမိဳင္ဆရာေတာ္ ဦးေဇာတိက ႏွင့္ ဆရာၾကီး ဦးဂိုအင္ကာ တို ့ကို ဦးညႊတ္ပူေဇာ္ ရင္း။ ႏွစ္သက္ နာယူသူမ်ား ျမတ္စြာဘုရားရွင္၏ မဟာဂရုဏာေတာ္ ကို အာရံုျပဳၾကည္ညိဳ ႏိုင္ပါေစလို႔ ဆႏၵျပဳလွ်က္ ။
ညီမူရာ
ပိဋကတ္ သံုးပံု ေဆာ့၀ဲလ္ ကို မိမိစက္ထဲတြင္ ထည့္သြင္း ပူေဇာ္ လိုသူမ်ား ဒီေနရာတြင္ ရယူႏိုင္ပါတယ္။
ပိဋကတ္ သံုးပံုကို အြန္လိုင္း ဖတ္ရွဳ ၾကည္ညိဳလိုသူမ်ား ဒီေနရာတြင္ ဖတ္ရွဳႏိုင္ပါတယ္။
ပိဋကတ္ သံုးပံုျမန္မာျပန္ ကို အပိုင္းလိုက္ ဖတ္ရွဳလိုသူမ်ား ဒီေနရာတြင္ ရယူႏိုင္ပါတယ္။
အျခား ပိဋကတ္ သံုးပံု ျမန္မာျပန္ကို ဒီေနရာမွာလည္း ရယူ ဖတ္ရွဳႏိုင္ပါတယ္။
ပိဋကတ္ သံုးပံုအေၾကာင္း ျမန္မာ၀ိကီပိဒိယ မွာလည္း ၾကည့္ရွဴႏိုင္ပါတယ္။
Share |
Friday, April 10, 2009
ႏွစ္၁၅၀ ေက်ာ္က ေရွးအက်ဆံုး ေစ်းတခုျဖစ္တဲ့ ေစ်းအိုၾကီး လို ့ ေခၚႏိုင္မယ့္ ေလာင္ပါးဆာ ( ေလာ္ပါးဆက္ ) ကို ရာသီဥတု သာယာတဲ့ ညခ်မ္းတခုမွာ ထပ္ေရာက္ပါတယ္။ ရွစ္ေျမွာင့္ပံု သြန္းသံေတြ နဲ့ တည္ေဆာက္ထားၿပီး ဗစ္တိုးရီးယား ေခတ္ရဲ ့ ဗိသုကာ လက္ရာ ေတြနဲ့ မွဳန္းျခယ္ထားတဲ့ စင္ကာပူႏိုင္ငံရဲ ့ အမ်ိဳးသား အထိမ္းအမွတ္ တခု ဆိုရင္လည္း မမွားပါဘူး။
သြားတိုင္းလည္း တန္ဂြၽန္ပါကာ ဘူတာဖက္ကေနပဲ လမ္းေလွ်ာက္သြားေလ ့ရွိတယ္။ ဒါမွ အျပန္ဆိုရင္ ဗိုက္လည္း ေခ်ာင္ လမ္းလည္း နဲနဲ ပိုေလွ်ာက္ရတာေပါ့။ ခါတိုင္း သြားေနက် အခ်ိန္က ေစာတာမို ့ စားပဲြေတြက လမ္းေပၚ မခင္းေသးတာနဲ့ပဲ မင္းယြမ္း စီးဖု (Ming Yen Seafood) ဆိုင္ေရွ ့မွာ အၿမဲထိုင္ျဖစ္တယ္။
ဒီတေခါက္ေတာ့ နဲနဲလည္း မိုးခ်ဳပ္သြားတာမို ့ လမ္းေပၚက ဆိုင္ေတြလည္း ခင္းကုန္ၿပီ။ ဒါနဲ့ပဲ လမ္းေပၚခင္းထားတဲ့ စားပြဲတခုမွာ ထိုင္ၾကၿပီး မွာၾကတယ္။ လမ္းေပၚခင္းတဲ့ စားပြဲေတြက ည ၇ နာရီထိုးမွ ခင္းရတာကိုး။
ပုဇြန္ ခပ္ၾကီးၾကီး ၁၀ ေကာင္၊ ၾကက္ဆာေတး ၁၀ေခ်ာင္း၊ အမဲသား ဆာေတး ၁၀ ေခ်ာင္း (၂ဦးစာ အတြဲ လိုက္) ကို စင္း ၃၂ ေပးရတယ္။ ထံုးစံ အတိုင္း မင္းယြမ္ စီးဖု ဆိုင္က စီးဖု ထမင္းေၾကာ္ ပြဲေသးတပြဲ စင္း ၄ ေဒၚလာ တန္ မွာလိုက္တယ္။ ခါတိုင္း စားတဲ့ (၂ဦးစာ အတြဲလိုက္က ၂၀ပါ၊ ပုဇြန္ ေလးေကာင္နဲ့ ၾကက္ဆာေတး ၁၀ေခ်ာင္း၊ အမဲဆာေတး ၁၀ေခ်ာင္း ေပါ့)၊ ခုတေခါက္ေတာ့ ပုဇြန္မ်ားမ်ား ပါတဲ့ အတြဲကို မွာလိုက္တယ္။
စားကာစက နည္းမ်ားေနမလား လို ့ ထင္ေနေသးတာ ေနာက္ေတာ့ မနည္းကို အားေပးရတယ္၊ ထံုးစံအတိုင္း ေနာက္ဆံုးေတာ့ ကုန္သြားတာပါပဲ။ ဗိုက္ေတာ့ အရမ္းတင္းသြားတယ္။ တ၀က္ေလာက္ ေနလို ့ အီစိမ့္လာေတာ့ ပက္စီ ေသာက္လိုက္မွ က်န္တာ ဆက္စားလို ့ရတယ္။ ဒါေတာင္ ျပန္ေတာ့ ႏွစ္ေယာက္သား လွဳပ္လီ လွဳပ္လဲ့ နဲ့ မနည္းလမ္းေလွ်ာက္ ျပန္ခဲ့ရတယ္။
ရန္ကုန္က တရုတ္တန္း ၁၉ လမ္း၊ လမ္း၂၀ ညဘက္ရဲ ့ အရသာကို လိုခ်င္ရင္ ေလာ္ပါးဆက္ သြားရတယ္ လို ့ ေျပာတဲ့ ေဘာ္ဒါေတြကို ေတာင္ သတိရမိေသးတယ္။
ေလာင္ပါးဆာ (ေလာ္ပါးဆက္) မွာ မီးတန္းျပာျပာ ေလးေတြက သစ္ပင္ေတြေပၚကေန ခ်ၿပီး အလွထြန္းလို ့။ ေအာက္မွာ ဆာေတး အကင္ဆိုင္ခံုေလးေတြ အမ်ားၾကီး နဲ့ စားပြဲေတြ။ မီးေရာင္ မလင္းတလင္းမွာ ဆာေတးဆိုင္ေတြက လြင့္ပ်ံလာတဲ့ အကင္နံ့ သင္းထံုေနတဲ့ မီးခိုးေတြ။
လာပါ ထိုင္ပါ မွာပါ လို ့ လမ္းထဲကို လူေတြ ၀င္လာတိုင္း အၿပိဳင္ေခၚေနၾကတဲ့ ေရႊၾကိဳ စားပြဲထိုးေတြ။ အကင္ေတြ စားေနတဲ့သူေတြ၊ ဘီယာေသာက္ေနတဲ့ သူေတြ၊ ရယ္ေမာ ေအာ္ဟစ္သံေတြ ဖန္ခြက္ျခင္း ထိရင္း ခ်ီးယား ကမ္းေပ့ သံေတြ ၾကားမွာ ျခေသၤ့ၿမိဳ ့ေတာ္ရဲ ့ ညဟာ အသက္၀င္လုိ ့ ေနပါေတာ့တယ္ ...။
ညီမူရာ
Share |